Geplaatst op

Wegens vakantie minder bereikbaar

Beste klant,

In de maanden Juli en Augustus zal er helaas minder geantwoord worden op mails wegens vakantie van onze vrijwilligers. Het kan dus wat langer duren voordat uw vragen beantwoorden worden. Bestellingen die via de site gedaan zijn, zullen zoals normaal verzonden worden. Wij vragen u hiervoor uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Admin Jeugdbondsuitgeverij

Geplaatst op

Digitaal archief Februari

Dit jaar begint de JBU met het maken van een digitaal archief. Elke maand zetten we oude, uitverkocht, uitgaves van de JBU op onze website als PDF. Een overzicht is hier te vinden: https://jeugdbondsuitgeverij.nl/digitaal-archief/

We beginnen het jaar met 5 mooie uitgaves van de JBU die elke jeugdbonder wel een keer in zijn handen gehad heeft.

Graafwespen van de Benelux, geschreven door Wim Klein. Deze determinatietabel is een standaardwerk in het Nederlandse graafwespenonderzoek. Veel soorten zijn met deze tabel, in combinatie met het supplement te determineren.

En Graafwespen van de Benelux, supplement, geschreven door Wim Klein. In dit supplement staan veel verbeteringen en enkele nieuwe soorten voor de eerdere uitgave. Samen een gedegen werk om graafwespen mee op naam te brengen.

Wielwebspinnentabel, geschreven door Ron van ‘t Veer. Dit betreft een vrij bijzondere determinatietabel. De wielwebspinnen zijn op naam te brengen, maar ook zijn er beschrijvingen van de webben en ecologie. In de uitgave wordt ook besproken hoe de spinnen te vinden zijn en er zijn veel mooie en nuttige tekeningen toegevoegd.

Spillebeenvliegen, Wortelvliegen en Wolzwevers van Noordwest-Europa, geschreven door V.S. van der Goot & M.P. van Veen. Van deze tabel zijn twee drukken verschenen, hier stellen wij de laatste druk beschikbaar.

Plooivleugelwespen, geschreven door Raimond Hensen. Een van de laatste tabellen van alle plooivleugelwespen in Nederland. De tweede en tevens laatste druk van deze tabel staat vanaf nu op op onze website.

Geplaatst op

50 jaar JBU

Hoera! Vandaag bestaat de Jeugdbondsuitgeverij 50 jaar!

Op 1 februari 1973 fuseerden de uitgeverijen van de NJN en JNM (destijds KJN en CJN) tot de Jeugdbondsuitgeverij. Sindsdien zijn er veel uitgaven geweest waar veel jeugdbonders, maar ook niet jeugdbonders, bij betrokken zijn geweest. We bedanken iedereen die een bijdrage hebben geleverd voor deze mooie jaren!

Dit hele jubileumjaar zal de JBU oude, uitverkochte tabellen via de website gratis beschikbaar stellen als pdf. Zie onze pagina: https://jeugdbondsuitgeverij.nl/digitaal-archief/

Ook zullen we feestelijke activiteiten organiseren, daar over later meer informatie.

Geplaatst op

NIEUW! Het Geleedpotigenboek

Begin juni verscheen Het Geleedpotigenboek bij de Jeugdbondsuitgeverij. Dit is het eerste Nederlandse boek sinds 1988 waarmee je insecten en andere geleedpotigen tot op familie kan determineren. Uniek aan het boek is dat er, naast insecten-experts, ook heel veel jongeren aan meegewerkt hebben.

Samenwerking

Aan Het Geleedpotigenboek is meer dan 5 jaar gewerkt door redactie, auteurs, fotografen, tekenaars en testers. Veel van hen zijn jonge mensen die lid zijn (geweest) van één van de natuurverengingen voor jongeren (www.jnm.nl en www.njn.nl), of entomologen die vrijwillig hebben bijgedragen met hun expertise. Sommige tabellen zijn gebaseerd op oude werken, anderen zijn geheel opnieuw geschreven. Gedurende het project zijn bovendien 400 exemplaren gedrukt en getest door studenten van hogescholen en universiteiten. Het boek is daarmee gemaakt door èn voor enthousiaste jongeren en studenten, maar is natuurlijk voor een breed publiek interessant.

Geleedpotigen determineren

Met Het Geleedpotigenboek kan je met determinatietabellen van alle geleedpotigen (zoals insecten, duizendpoten, spinnen, kreeften) bepalen tot welke orde ze behoren. Een orde is een grote groep van organismen, zoals vlinders, kevers, pissebedden, hooiwagens. Voor veel orden zijn er vervolgens determinatietabellen voor het bepalen van de familie. Zo kan je erachter komen of je kever een kortschildkever, een kniptor, of één van de tientallen andere families is. De focus in de gids ligt op het leren van algemene kenmerken, de anatomie van insecten en herkenningsterminologie. Vandaar dat de gids zeer geschikt is voor biodiversiteitscursussen- en vakken en ecologisch onderzoek en vooral bij opleidingen erg welkom is. Door de gids leren studenten nog steeds insecten te herkennen op basis van taxonomie en determinatiekenmerken, in een tijd waarin beeldherkenning en enkel plaatjes kijken een makkelijk alternatief lijkt.

Dat determineren is niet altijd even eenvoudig. Soms hoef je slechts het aantal poten te tellen, maar bijvoorbeeld voor het bepalen van de vliegenfamilies moet je regelmatig naar haartjes en vleugeladers kijken. Daarom zijn er meer dan 500 tekeningen opgenomen van de belangrijke kenmerken. Bovendien is bijna elke orde en familie met een foto afgebeeld, waardoor het boek meteen een goede indruk geeft van de diversiteit van elke orde. In totaal zijn er naast de tekeningen ook nog eens zo’n 500 foto’s opgenomen in het boek.

De gids legt de focus op een ander niveau dan de meeste insectengidsen, waarmee je vaak enkel een specifieke selectie algemene soorten leert herkennen, of juist alle soorten binnen een kleine soortgroep of familie. Met Het Geleedpotigenboek zul je niet elk insect op soort kunnen determineren, maar juist een idee krijgen van de diversiteit binnen een familie, de hoofdkenmerken van de familie en daardoor heel snel een brede kennis van alle Nederlandse insecten krijgen.

Foto: Studenten uit Wageningen determineren insecten met Het Geleedpotigenboek, Nina Fatouros

Geplaatst op

Samenwerking Veldshop + Nieuwe druk Kostmossen

Na 12 jaar goede samenwerking gaan wij weg bij onze leverancier Hexspoor. De JBU bedankt Hexspoor voor deze jaren goede samenwerking. We wensen Hexspoor veel succes met haar opschaling.
Onze nieuwe leverancier is Veldshop geworden. Wij zijn erg blij met deze samenwerking. Veldshop is een webshop voor Natuurartikelen en zal onze bestellingen afhandelen en verzenden.

Het kan zijn dat deze maand enkele pakketten vertraging hebben opgelopen door deze verhuizing. Onze excuses hiervoor. Wij doen onze uiterste best om alle vertraagde bestellingen zo snel mogelijk geleverd te krijgen.

Veldshop

De eerste totaalleverancier voor zowel de professional als de particulier die zich met natuur & ecologie bezighoudt. Optiek, waadpakken, batterijen, petrischalen.

Veldshop.nl

Nieuwe Druk Determinatietabel Korstmossen op bomen – algemene blad- en struikvormige soorten

De tweede, licht gewijzigde, druk van de Determinatietabel voor korstmossen op bomen van Christa Heyting en Henk-Jan van der Kolk is nu te verkrijgen op onze site en in onze verkoopkisten! De prachtige tabel stelt je in staat alle algemene blad- en struikvormige korstmossen op schors te determineren met enkel een loupe!

Geplaatst op

Nieuw!

Veldgids de vliegenfamilies met drie voetkussentjes van Noordwest-Europa door Theo Zeegers & André SchultenIn deze gids zijn acht vliegenfamilies beschreven die drie voetkussentjes als gezamenlijk kenmerk hebben. Wapenvliegen, Dazen en Snipvliegen vormen de grootste families. De gids behandelt de meer dan 150 soorten die voorkomen in Noordwest-Europa. Zij vertonen een grote diversiteit in vormen, kleuren en levenswijze.

Bestel de gids hier

De nieuwe vliegengids

Ook nieuw:

Er zijn nieuwe verbeteringen beschikbaar voor de Zweefvliegen van Nederland en België (1e druk, 2018) van André Schulten. Download ze hier: https://jeugdbondsuitgeverij.nl/errata/

Geplaatst op

2 nieuwe producten

Het JBU-assortiment is weer uitgebreid met 2 nieuwe artikelen! Zo is de Regenwormengids nu ook in het Engels beschikbaar en er is een nieuwe gids: De Nederlandse Weekschildkevers!
Weekschildkevers zijn fraaie kevers, in het voorjaar kan je met het afspeuren van bloemen en struiken tientallen fraai gekleurde soorten vinden. In de zomer zijn sommige schermbloemen werkelijk gevuld met tientallen rood met zwarte weekschildkevers! Daarom is het verrassend dat dit boekje het eerste determinatiewerk is voor de Nederlandse weekschildkevers.

De boeken zijn te bestellen op onze site.

Geplaatst op

Overdracht administratie

Beste klant,

Momenteel worden twee nieuwe admins ingewerkt bij de Jeugdbondsuitgeverij:
Tjomme Fernhout (Admin) en Rosa Westerborg (Coördinator verkoop). We zijn zeer blij met deze versterking van ons team!

De overdracht van deze administratie en het inwerken van de admins is helaas niet van de ene op de andere dag gedaan. Het kan zijn dat vanwege deze drukte er beperkt op emails en telefoontjes gereageerd wordt.

We vragen om uw begrip hiervoor.

Onze excuses, begin 2020 zal het nieuwe team helemaal vlot van start gaan en hopen we met veel enthousiasme en een grotere capaciteit nieuwe gidsen uit te geven en te verkopen!

Met vriendelijke groet,
de Administratie

Geplaatst op

Wegens vakantie minder verzendingen

Beste klant,

In de maanden Juli en Augustus zullen er helaas minder bestellingen verzonden worden wegens vakantie van onze vrijwilligers. Het kan dus wat langer duren voordat uw bestelling verwerkt en bezorgd wordt. Wij vragen u hiervoor uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Admin Jeugdbondsuitgeverij